Visita a l'IVAM

El passat día 16 de gener anàrem de visita al IVAM, l’institu valencià d’art modern. Aprofitant que a classe estem donant els museus, quina millor manera de coneixer-los que fent una visita a un dels més importants a la ciutat de València.
Imatge relacionada

Allí ens esperava Laura, una de les persones encarregades de fer visites guiades al museu. Per a començar ens va repartir un catàleg del museu i unes fitxes on ens explicava els tallers educatius que estaba realitzant el museu amb els més menuts.

L’objectiu de la visita, apart de vorer les obres, era també veure com es treballava a un museu, la forma d’organitzar-se per a rebre els visitants i, de la mà de Laura, aprendre els consells que, pot ser algun dia, ens servisquen a nosaltres si fem treballs d’aquest tipus.




Però, centrant-nos en la visita, tinguérem l’oportunitat de gaudir de la col·lecció que es representava anomenada l’eclosió de l’abstracció, un conjunt de obres de diferents artistes que, mitjançant l’art abstracte, inspiraven pensaments i somnis. Aquestos artistes entenen la línia i el color com a elements d’un llenguatge plàstic equivalents a la paraula o la frase al llenguatge escrit. Entre els artistes que publicaven trobàvem, entre altres, a Hans Hoffman, Antonio Saura, José María Sicilia, Richard Serra, Gilberto Zorio…


Un dels temes més delicats que li presentàrem a Laura va ser la forma d’entendre aquest art, ja que pocs enteníem l’art abstracte i, a més, no teníem molta experiència respecte a vorer museus. Laura ens explica de manera molt clara, que l’objectiu no és mirar una obra i averiguar que pensa l’autor. Cal centrar-se més en mirar l’obra, sòls observar-la i deixar-nos dur per allò que ens fa sentir. D’aquesta manera i observant algunes de les obres més importants, començàrem a entendre un poc millor això de l’art abstràcte.

Una de les coses que també beguérem i ens interesaba moltíssim eren els tallers didàctics que es realitzaven al museu dirigits per als alumnes que van des de educació infantil fins als alumnes universitaris, així com a centres d’educació no formal o associacions. Es tractava de visitar algunes de les galeries on es farien distintes dinamitzacions(jocs, observacions, reflexions…) segons l’edat del públic i, mes tard, acudir a un taller didàctic on els visitants podran explotar la llum en diverses àrees( efecte espill, ombres sospitoses, explosió de color…).

Entre els objectius dels tallers tenim el apropar l’abstracció a la quotidianitat i valorar i gaudir l’art contemporani i modern mitjançant aquesta col·lecció.


En definitiva, una visita molt interessant on póguerem entendre de manera més ampla l’art abstracte i la manera en la que es treballa als museus les visites guiades, una possible opció de futur per a qualsevol TASOCT.

Comentaris

Entrades populars