Turisme Alzira
Alzira es troba a la Ribera Alta. Des de València es pot accedir a aquesta ciutat a través de l’autovia A-7 i l’autopista AP-7. Renfe: línia València-Almansa i línia de rodalia de València C2. Autobús interurbà: des de Carcaixent, Algemesí, Cullera i Sueca.
L’Ajuntament data del segle XVI i ocupa un palau d’estil gòtic civil, típic de les mansions valencianes.
L’església arxiprestal de Santa Caterina (segle XIII) va ser construïda sobre la mesquita major.
La Vila i la muralla d’Alzira. La Vila és el barri més antic i correspon a l’antiga vila, rodejada totalment per la muralla fins a la segona meitat del segle XX. Actualment es conserven a la Vila l’arxiprestal Santa Caterina, la Casa Consistorial i unes quantes cases i palauets històrics, com la Casa de l’Empenyorament (Museu de la Ciutat), la casa Tena, el palau de Cassassús o la casa Cucó-Gisbert de Alzadora.
Alzira compta, a més a més, amb unes quantes rutes de senderisme. La senda PR-V303 té una longitud total de 23 km i el seu traçat discorre pràcticament en paral•lel al barranc de la Casella. Punts d’interés són el conjunt historicoartístic de la Vila d’Alzira, les obres de defensa contra les inundacions del Xúquer, el cultiu del taronger i les belles vistes panoràmiques de les serres de les Agulles i el Cavall.
El Pic de la Ratlla, PR-V304, aquesta senda té una longitud de 7 km, incloent les seues derivacions. La senda surt de la Casa Forestal de la Casella, on enllaça amb el PR-V303. Ens condueix pel cim de la Ratlla, punt culminant de la serra, i finalitza al Puntal de Massalari. El més destacable de l’itinerari són les vistes aèries de la serra i del mar Mediterrani.
A més, la Setmana Santa Alzirenya està declarada d’Interés Turístic Nacional i acull cada any més de set mil confrares en dihuit germandats que recorren els carrers de la ciutat en processó.
El tercer diumenge de maig se celebra una ofrena de flors i fruites al santuari de la Mare de Déu de Lluch, i la segona quinzena de setembre són les festes patronals, amb la baixada de la Mare de Déu a la ciutat, processó, danses i balls, etc.
Però, sens dubte, les festes més importants d’Alzira són les festes patronals en honor de Sant Bernat, Santa Maria i la Mare de Déu de Gràcia, organitzades per l’Ajuntament, en què se celebren diversos actes públics per la ciutat i actes musicals.
Finalment, el 30 de desembre, dia de Sant Silvestre, se celebra l’aniversari de l’entrada de Jaume I a Alzira amb una processó i una ofrena al monument del rei conquistador.
Els plats més destacats de la gastronomia local són: la paella, l’arròs al forn i l’arròs amb fesols i naps. La gastronomia alzirenya té l’arròs com un dels protagonistes indiscutibles, especialment les paelles, sobretot de pollastre amb conill i mandonguilles de carn, conegudes com pilotes. Altres varietats són l’arròs al forn, sobreeixint-ne el de panses i cigrons o el de fesols i naps.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada