Principis d'acció a les activitats culturals

Aquesta setmana hem estat veient tots els agents que realitzen activitats culturals, tant al territoi europeu com a l'estat Espanyol. Dins d'Europa hem vist organismes com la Unescoo el consell d'Europa i la seua forma d'actuar a l'hora de promoure la cultura. Per altra banda, l'Estat Espanyol exerceix les seues competències en cultura mitjançant la Secretaría d'Estat de Cultura. Però, per importància i nivell ens hem centrat en els Ajuntaments, ja que són els agents més actius pel que fa a l'acció cultural.

Dins de les seues activitats hem vist una serie de principis d'acció que hem estat veient a classe i que  hauríen d'estar presents en les intervencions culturals a l'àmbit públic. Els nombrarem donats la seua importància.




  • El primer de tots sería fer una planificació a mitjà i llarg termini partint de l'anàlisi del context, per evitar la improvisació.
  • Cal treballar amb el no-públic, amb qui no participa, buscant complir l'objectiu de que les activitats culturals les han de gaudir la majoria dels ciutadans, sense obligar a ningú, però buscant la motivació de tots.
  • Desenvolupar activitats que faciliten la interacció entre el públic i l'obra, sobretot amb persones amb falta d'experiència prèvia, possant en marxa tallers o activitats que faciliten la interacció.
  • Mecanismes de col·laboració amb les xarxes associatives, buscant la participació de tots els sectors i evitant la capitalització per part d'algunes entitats.
  • La recuperació de la llengua pròpia, ja que el valencià està en situació de llengua minoritzada i és obligació de les institucions públiques treballar per la seua recuperació.
  • Promoure i defendre la diversitat, d'arts i corrents artístics, que les que no arriben al gran públic puguen seguir desenvolupant-se.
  • Acció cultural que sorgixga dels ciutadants per a arribar després als visitants, ja que de manera indirecta açò tindra un efecte positiu en el turisme.
  • Arriscar en la innovació, possibilitant a artistes i col·lectius poder comunicar les seus obres
  • Potenciar la participació dels diferents col·lectius de ciutadans i ciutadanes, treballant per a que aquells que tenen poques possibilitats d'expressar i de crear puguen fer-ho.
  • Reconceptualitzar el patrimoni del present amb la participació de la comunitat per a projectar-ho cap al futur.
  • Potenciar les possiilitats d'expresió dels ciutadans a través de les noves tecnologies, donant recursos i formant perquè totes les persones puguen accedir a les tecnologies de la informació.
  • Les activitats culturals no poden ser només d'oci, sino que han de tindre un sentit per a la vida molt necessari en la nostra societat.





Per últim hem parlat del Pla Estratègic, on s'han dèstablir uns objectius a mitjà i llarg termini, com difondre la imatge de la població, elevar el nivell de vida dels ciutadans, potenciar la cohesió social, afavorir la seua participació...

I, per altra banda, hem treballat els models de gestió cultural a l'àrea de cultura, havent-ne sense professionalització amb regidors i associacions, amb gestió professionalitzada, amb tècnics que fan propostes i prenen decisions(tal i com veguerem a l'Ajuntament de Foios), amb gestió mixta o amb un organisme autònom o fundació municipal de cultura.

En definitiva, una classe molt interessant on hem profunditzat en la forma de "fer cultura" que ténen els nostres ajuntaments i on hem pogut vore que, seguint una metodología adequada, es pot fer arribar la cultura a molta mes gent


Comentaris

Entrades populars