Turisme a Alacant


Imagen relacionada

Per celebrar el cap d'any decidirem passar una setmana a la ciutat d'Alacant. Durant aquest període de temps varem conèixer distints llocs turistics que aquesta ciutat té. 
He decidit crear una xicoteta guia d'aquests llocs, i introduir també un poc d'història sobre la ciutat, per tal de que el turisme ens sigui també una eina d'aprenentatge. Espere que us agrade. 

HISTÒRIA DE LA CIUTAT D'ALACANT

Alacant,situada front la mar i protegida per diversos turons de gran valor defensiu, va ser decisiu per a propiciar els primers assentaments humans. 
La primera ciutat musulmana es desenrotlla al peu del Benacantil per motius defensius. Alacant es va convertir en un punt d'aprovisionament marítim i es va gestar un florent comerç.
Resultat d'imatges de tractat d'almizra

En 1244 pel tractat d'Almizra, es fixen les fronteres entre Castella i Aragó i Alacant queda inclosa entre els territoris castellans. Tres anys després, en 1247, la ciutat va ser conquerida per Alfonso X i es va construir així la "Vila Nova" en contraposició amb la "Vila Vella" musulmana. En 1296 Jaume II incorpora definitivament la vila d'Alacant al Regne de València i dos segles després, en 1490, Ferran II el Catòlic eleva la vila d'Alacant al rang de ciutat.

En el segle XVI es va produir un gran creixement de població a causa del desenrotllament del comerç, l'artesania d'exportació i a una pròspera agricultura local. En aquesta època es va iniciar la construcció de dos ravals extramurs: el marítim de Sant Francesc i l'Interior de Sant Antón. La ciutat va duplicar els seus habitants de 1510 a 1609. En els segles XVII i XVIII el port dinamitza les transformacions urbanístiques de la ciutat, s'habilita per a comerciar amb Amèrica i es crea un consolat de Mar i Terra per a foment de la navegació i l'agricultura. En 1797 Alacant ja comptava amb vint mil habitants.

El segle XIX es caracteritza per la demolició de les muralles, la creació de nous barris i l'arribada del ferrocarril. Però és en el segle XX quan la intensificació de les activitats secundària i terciària, la seua consolidació com a centre de servicis i el desenrotllament turístic provoquen el desenrotllament actual de la ciutat.

EL NUCLI ANTIC
Una ciutat moderna i cosmopolita com Alacant té un barri vell, sovint poc o gens conegut per al visitant i fins i tot per al ciutadà local, que pot sorprendre com a racó típic.
Arrelat sobre les vessants del Benacantil amb el Castell de Santa Bàrbara que li servia de protecció, es va desenrotllar un barri antic on s'han descobert vestigis tardorromans, restes de muralles medievals i carrers de l'Edat Moderna.
Dins dels seus límits es troba el conjunt historicoartístic més important així com un dels nuclis vitals de la 'moguda' nocturna.

Resultat d'imatges de el crist gitanoA esquenes de l'Ajuntament, a la retirada plaça de la Santíssima Faç, podem iniciar el recorregut i ascendir pel carrer de sant Agustí fins a arribar a la plaça de Quijano, una de les més antigues d'Alacant. D'ací, a través del carrer de Pedro Sebastià arribarem a la de sant Roc, copatró de la ciutat, on es troba l'ermita del mateix nom, construida en 1559, reconstruïda en 1875 i restaurada molt recentment. En el seu interior es troba el Crist Gitano, molt venerat per la gent del barri, que no és un altre que el barri de Sant Roc, el més típic d'Alacant.
Als carrers com els de Toledo, sant Lluís i diputat Auset descobrirem l'Alacant oculta.


PATRIMONI CULTURAL
Castell de Santa Bàrbara

Es troba situat sobre la muntanya Benacantil. Llinda amb el mar, la qual cosa li conferia un enorme valor estratègic ja que des de la mateixa es veu tota la badia d'Alacant i els seus voltants terrestres.
En els seus vessants s'han trobat restes arqueològiques de l'Edat del Bronze, ibèrics i de l'Època Romana.
Adquireix aquest castell el nom de Santa Bàrbara perquè el dia de la seua festivitat, 4 de Desembre de 1248, el va prendre als àrabs l'infant Alfonso de Castella, futur rei Alfons X el Savi. 


En 1296 s'apodera de tot el recinte per a la corona d'Aragó Jaume II, que ordena la seua remodelació. Quasi un segle després Pere IV el Cerimoniós mana siga rectificat el recinte i el rei Carles I ordena la seua fortificació a començaments del segle XVI.


Fins al regnat de Felipe II no es produeix la gran reforma del castell, amb la construcció de les dependències que en la seua majoria avui contemplem. 
Els bombardejos que va patir Alacant en 1691 per l'esquadra francesa i les accions bèl·liques dutes a terme contra el castell durant el període 1706-1709, quan la guerra de Successió, van afectar greument tot el recinte.
Resultat d'imatges de castell de santa barbara
Fins a 1963, en què va ser obert al públic, va estar en una situació d'abandó. Va ser en aquell any quan es van inaugurar els dos ascensors que fan un recorregut per dins de la muntanya de 142,70 metres i als quals s'accedeix per un túnel de 204,83 m. de longitud que naix en l'avinguda de Jovellanos, davant de la platja del Postiguet. Es divideix aquest castell en tres recintes ben diferenciats.

GASTRONOMIA
Es troba en una situació privilegiada, entre la mar mediterrània i les muntanyes d'Alcoi, amb una horta històricament important però ara en gran part urbanitzada. Tot açò aporta una rica varietat d'ingredients a la seua cuina tradicional: hortalisses de l'horta, torró i gelat d'Alacant i de Xixona, i peix i marisc de la mar. A més a més és una cruïlla natural entre l'interior vall del Vinalopó, el camp d'Elx i la Marina costanera. 
L'alt índex d'immigració a la ciutat d'Alacant ha introduït diverses novetats a la cuina tradicional local, sobretot en la forma de plats de tradició castellana. Tanmateix, les comunitats llatinoamericanes, malgrat ser importants a la capital, no han tingut un sostingut impacte en la cuina de l'Alacantí, on els arrossos continuen sent el plat més típic a la taula. A continuació es detallen els elements més destacables de la gastronomia d'aquesta comarca:
  • Gelat: La producció de gelat és històrica a la comarca, i va acompanyada amb la llegenda que el gelat mateix fou inventat per un oriünd de Xixona que regentava una de les antigues neveres de gel que es troben a les muntanyes al voltant d'Alcoi. En l'actualitat la producció de gelat és una de les indústries alimentàries principals d'Alacant i Xixona. 
  • Torró: l'Alacantí és el principal exportador de torró de l'Estat, molt per davant d'altres productors com Casinos o Agramunt. N'hi ha dos tipus de torró: el Torró de Xixona i el Torró d'Alacant. El primer és un torró tou i el segon dur. Tanmateix a Xixona se'n fa de moltes altres classes, coberts de xocolate o amb fruita confitada per exemple. El torró era fet de manera artesanal a Xixona fins al 1920.
Resultat d'imatges de coca de sant joan d'alacant
  • La coco: la més típic és la coca de Sant Joan. Són unes coques arrodonides i obertes, decorades amb un mullador de ceba, tonyina, tomàquet i pebrera. Són iguals que les coques de verdura de la Marina però el mullador s'assembla en aquest cas més al pisto que a la samfaina. Altres coques típiques són la coca de sardina, tomaques i pimentons,la coca amb molles, i la coca de ceba.
  • A Agost són típics el gaspatxo amb nyora, l'arròs amb caragols, migas, borreta de bacallà, la pericana.
  • Al Campello és a destacar dins de la seua gastronomia l'arròs caldós, que hi rep el nom de caldet.
  • A Sant Joan d'Alacant plats típics són la paella o Arròs a l'alacantina, l'arròs amb ceba, l'olleta i el Bollitori. Entre els dolços figuren els rotlles i pastissos d'ametlles.
A més, i per finalitzar amb aquest apartat, Alacant compta amb una gran varietat de llocs on s'hi pot trobar opció vegana/vegetariana, o restaurants exclusivament apte per a vegans. Aquesta dispossa de un mapa vegà on es poden consultar totes aquestes. L'enllaç és: http://www.guiavegana.net/alicante-r781286 

MUSEU D'AIGUES D'ALACANT
Obert des de febrer del 2009, sorgix com a resultat d’una aposta empresarial en el 110é Aniversari de Aguas de Alicante conjuntament amb l’Ajuntament de la ciutat per crear un espai que fomente el coneixement, el respecte i la importància  de l’aigua en el dia a dia de la població. El Museu d'Aigües d'Alacant destaca perquè conté una gran oferta educativa i divulgativa, on l'aigua és la gran protagonista.

OCI NOCTURN
Els llocs que nosaltres visitarem per la nit de cap d'any foren un poc més alternatius als habituals. Aquests dos són: 
  • Vendetta: aquest és un bar on el gènere musical principal és el Rock. És un espai xicotet però acollidor, molt popular entre la gent jove d'Alacant.
No hay ninguna descripción de la foto disponible.
  • Sala Marea Rock:aquesta sala és l'origen del famós festival Marea Rock. És una sala on el gènere principal és el rock, on realitzen concerts de grups d'aquest gènere. Actualment la sala ha tancat, l'última nit que obriren fou el 31 de Decembre d'aquest any. 
 

Comentaris

Entrades populars