Proposta Turística. Bicorp


Resultat d'imatges de ruta de l'art rupestre bicorp



BICORP - RUTA DE L'ART RUPESTRE



La ruta de l'Art Rupestre té una longitud de 3,7 quilòmetres, és circular i es realitza en una hora i mitja. El punt més alt es troba a 520 metres, i el més baix, a 450 metres. Al llarg del recorregut es poden observar diferents punts amb pintures rupestres.



Ens trobarem davant una ruta repleta de vegetació, ja que anem vorejant el Barranc Bru. El Toll de la Fusta serà un lloc magnífic que contemplar.

El principal atractiu són les pintures rupestres dels abrics de Lucio, Calicanto i Gineses, amb un gran valor històric, sent patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Podrem observar gran quantitat d'aquestes pintures, destacant les ballarines. També podrem veure la casa cova de la Joaquina, una construcció que es troba dins d'una cova i la qual es conserva perfectament.

L'itinerari rep el nom de “El xaman llegendari” perquè segueix una línia ambientada en les pintures rupestres i es troba dins de la proposta turística

“Bicorb: un viatge al passat”. 
Les parades seran les següents:
1. Abric de Lucio
2. Abrigue Bassa de Calicanto
3. Casa-Cova de la Joaquina
4. Toll de la fusta
5. Abric dels Gineses

L'itinerari començarà en la plaça del poble on, les persones que seran les guies (2-3) apareixeran caracteritzades.

Realitzaran un xicotet teatre/sketch on es mostren preocupades pels albiraments de grans bèsties i fenòmens mediambientals.

Una d'elles farà referència al xaman llegendari i es motivarà al grup a la participació en la cerca d'aquest.

S'explicarà que per a poder trobar-li sense espantar-li, hem de conéixer la seua cultura i història, i semblar un més dels seus. Per a això, pel camí, en les parades senyalitzades, anirem trobant elements i informació que ens permetran complir aquests requisits.

En la primera parada, l'abric de Lucio, el primer que faran els guies serà demanar al grup que es dividisca en 2 subgrups. Mediant les figures rupestres, creen, compten i representen la història de la cova.


En marxar d'aquest punt, el grup haurà obtingut un pergamí, entregat al final de les explicacions, on es puga interpretar mitjançant pintures rupestres la història de la vida del xaman.

Arribarem llavors a la segona parada: Abric de la Bassa de Calicanto, on facilitarem al grup un paper i una pintura per persona. Explicarem que, a causa del pas dels anys, les pintures han anat desapareixent i que necessitem que, a part de copiar les pintures que poden observar, reinventen la part perduda, per a demostrar-li al xaman, quan siga oposat, el seu coneixement sobre art.
Resultat d'imatges de xaman dibuix

Seguirem amb la ruta i els membres del grup podran observar pel camí les creacions dels seus acompanyants. Les guies fomentaran la comunicació i el diàleg entre elles.

En la tercera parada, la Casa-Cova de la Joaquina, serà una parada en la qual les guies facen un segon teatre/sketch en el qual mostren inquietud en creure que el xaman llegendari puga estar o haver passat per aqueixa casa. A continuació explicaran als grups que el xaman es manifesta per ritmes musicals, així que els demanaran que realitzen un xicotet ritme mediant els instruments i les seues veus, per a intentar cridar al xaman.
En aqueix moment s'explicarà per què es denomina a aqueix lloc la Casa-Cova de la Joaquina. 
Animarem en grup a buscar la pista del xaman pels voltants. La pista estarà situada en el xicotet forat que hi ha damunt de la finestra.  En trobar-ho les guies explicaran que aqueix és un preuat objecte del xaman ja que guarda la pols dels ossos de tots els seus avantpassats.

En arribar a l'última parada, l'abric dels Gineses, el grup veurà al lluny al xaman llegendari. Per a aconseguir no espantar al xaman, parlar amb ell, fer-li arribar les seues possessions i guanyar-se la seua confiança per a comptar amb el seu retorn, el grup haurà d'utilitzar les pintures de cara facilitades per les guies per a acabar de caracteritzar-se.
Quan el xaman estiga a prop una persona del grup dirà la missió, i que necessitem que torne. Ell es mostrarà reticent, en aqueix moment, se li oferiran el pergamí de la seua història i el saquito de pols de l'ossos.

Resultat d'imatges de xaman dibuix
Quan el xaman veja que el grup no és perillós, acceptarà i formarà part d'ell per a tornar a continuar ajudant la seua tribu. El xaman comptarà el perquè està en aqueix lloc, doncs, en perdre els ossos i el pergamí, la seua màgia es va afeblir i no li va permetre guiar-se fins a casa. Va decidir quedar-se en aquell lloc per l'existència d'un bon terreny i aigua (ací l'animador que interprete al xaman explicarà les característiques de l'abric dels Gineses).

Quan l'explicació haja acabat, se li donarà les gràcies al grup per la participació i la implicació.

Durant el camí de tornada, caminant, les 4 persones animadores realitzaran una avaluació amb el grup sobre l'itinerari mediant preguntes i registrant les respostes del grup.

Comentaris

Entrades populars